Tanárok /

Drd. Orbán Katalin


A BBTE Politikatudományok és Közigazgatás Karán végezte el az újságírás szakot 2002-ben, majd ugyanitt mesterizett 2007-ben, dolgozatának témája: non-verbális kommunikáció a képernyőn. Jelenleg doktorandusz a BBTE Hungarológiai Doktori Iskolájában, a Román Televízió területi stúdióinak szerepköreit kutatja.

Fő munkahelye a Román Tv Kolozsvári Területi Stúdiója, műsorvezető-szerkesztői beosztásban. 2014 óta társult oktató a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományok Kar újságírás szakán, ahol televíziós újságírást tanít.

 

Szakmai díjak, elismerések

 

  • Az Európai Parlament Újságírói Díja, 2010, nemzeti szakasz, A gödör című riportfilmért, társ-alkotó, riporter
  • Tárgyilagos Tájékoztatásért Díj, 2012, a Pro Kolozs Megye Egyesület és Kolozsvár Városi Önkormányzata részéről

 

Kutatási területei:

- Nem-verbális kommunikáció a képernyőn

- Média-elemzés, regionális televízióadók szerepkör-kutatása

Elérhetőség: oskatalin@yahoo.com

Publikációk:

- Teritorial sau regional? Care dintre cele două noțiuni ar fi mai potrivită pentru denumirea studiourilor din teritoriu ale Televiziunii Române? IN: Hello world! Contemporaneitate și provocările globalizării. Ed.: Claudiu Marian, Corneliu Nicolescu. CA Publishing, Cluj-Napoca, 2014. 179.-193. old.

- Területi vagy regionális? Melyik kifejezés lenne optimális a Román Tv nem központi stúdióinak megnevezésére és miért?  IN: Me.Dok, 2014/1., 41-51. old.

- Egy médiaszervezet arca. Az RTV Kolozsvári Területi Stúdiójának műsorrács-elemzése. IN: Közösségteremtő (régi és új) erdélyi média. (ed. Győrffy Gábor, Péter Árpád) Kolozsvári Médiatudományi Műhely, Mega Kiadó, Kolozsvár, 2014. 119.-137. old.

- Szerkesztés alatt, megjelenés előtt: Orbán Katalin: Egy médiaszervezet arca 2.0: a brand mint ígéret. Esettanulmány: RTV Kolozsvári Területi Stúdió.

2019.01.14. 20:00

Január 22. és február 5. között lehet iratkozni a februári államvizsgára

 

2018.12.12. 22:28

A hírre kattintva megtaláljátok az idei államvizsgával kapcsolatos fontosabb információkat. A szakdolgoazat lebonyolítási tervét, és a 2019-es írásbeli záróvizsga tételeket.

2018.07.27. 11:20

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületé (MÚRE) a Szilágy megyei Kémeren szervezte éves riporttáborát július 5-8. között. Az Erdély minden szegletéből érkező közel húsz tapasztalt újságíró mellett a táborban a kötelező szakgyakorlat részeként az Újságírás, valamint a Kommunikáció és Közkapcsolatok szak három fős diákcsapata is részt vett. A szakgyakorlat célja az volt, hogy vezetőtanáraik és szakmabeliek segítségével az egyetemi hallgatók helyszíni munka során ismerjék meg a tévés munka alapjait, a filmezés munkamenetét, és riportfilmeket készítsenek a Szilágyságban élő magyar közösség mindennapjairól.