2009 – 2012-es évfolyam /

Kocsis Kitty: Méltatás (Vélemény)

A kolozsvári nyomtató és fénymásoló központokról

Látványtársadalom egy tökéletesen idealizált világban. Vizuális hatásokkal tömött agyak. Extra- meg ultra kínálat, luxus és csillogás az élet minden színterén. Valóban? Azt kell, hogy mondjam kedves dísz- meg nemdísz-polgárok Kolozsvár elég gyatrán áll a minőséggel, legalábbis ami a nyomtatást illeti.

Történt ugyanis, hogy egy verőfényes őszi délután elkísértem egy úriembert kiállítása plakátjának kinyomtatására. Négy, magát igazán jónak tartó cégnél próbálkoztunk, ám az eredmény mondhatni siralmas volt.

Az talán még elnézhető, hogy négyből két helyen a gépek többsége épp akkor nem üzemelt, vagy épp nem úgy adagolta a színeket, ahogyan az az eredetinek megfelel, de ahol látszólag minden a legnagyobb rendben volt, ott a zöld nem olyan zöld, a bordó túl sötét, az átmenetek szinte teljesen megegyeznek az éles elhatárolásokkal. A képernyő torzít, a nyomtató csíkot húz, a színek meg túlvilágiak.

Kérdem én, mi a megoldás? Az alacsony színvonalhoz, a lehetőségekhez szabjuk elvárásaink? Avagy mindazok, akik egy kicsit is látnak, aszerint tervezzenek, ahogyan a Műszer adagol?

Megjelent a Szabadság napilapban

2020.07.06. 13:23

2020.06.16. 20:10

A pályázat célja az volt, hogy fotókkal és rövid leíró szöveggel mutassátok meg, hogyan élitek meg a megváltozott körülményeket, hogyan telnek a napjaitok a kényszerű bezártságban.

2020.01.06. 02:39

Január 15-28. között lehet iratkozni a februári államvizsgára