2009 – 2012-es évfolyam /

Kocsis Kitty: Kolozsváros olyan város (Vélemény)

...leopárdmintás gondolatok egy év távlatából...

Emlékszem még (hogyne, hiszen nem is volt olyan régen) az első hónapra, amit Kolozsváron töltöttem. Emlékszem, milyen nehezemre esett megtanulni a buszjáratot, az utcák nevét, a sarkokat, a jó kocsmákat, az egyetemhez vezető utat. Minden olyan nagynak tünt, személy- és személyiségtelennek, zsúfoltnak. Az átjárón célirányosan mehetsz át, a férfiak sehol nem fognak előre engedni, a buszon agyonnyomnak, a plázacicák, selyemfiúk átnéznek rajtad, a könyvtárban órákat várhatsz egy olyan könyvre, amit, nem fogtál, nem szagoltál, és még csak az sem biztos, hogy egyáltalán szükséged van rá. A gázszámlát elektromos kütyüvel fizeted, de a legfájóbb mégiscsak az, hogy éjszaka nem sétálhatsz kedvedre az allén, hiszen még az ágyad alól is szörnyek leselkedhetnek rád.

Ezeknek tudatában azonban minden már csak nézőpont kérdése. Olyan ez, mint a szabályokkal, azért tanuljuk meg őket, hogyn aztán kreatív elménk szabadságát maximálisan útnak eresztve fölrúghassuk őket. Ez a lehetőség, a döntés effajta kézenfekvősége keveseknek adatik meg(gondolok itt a sanyarú hétköznapoknak, a megszokásoknak hódolókra), pedig csak fel kell fedezni, hogy a szépség a részletekben rejlik. A részletek pedig egészen addig nem mutatkoznak, amíg a tóban saját arcunk csodálata helyett nem a kiskacsákat, a fél citromnak tünő döglött halfejeket, vagy a síkos hínárt látjuk, az emberekben az embert, és nem egy feneket, egy lábat, az éjszakában a titokzatos, ijesztő leplet, a nagyvárosban a veszélyt. Az egészet a rész nélkül. Én ezt tanultam.

Kifekszem a teraszra, a sikkes leopárdmintás kanapéra, hallgatom a nyári éjszakát, azt ahogyan a madarak szteppelnek a pléhtetőn. Halk jazzt, őrült motorost, repülőket. Lábakat látok pocsolyában, nevetést, hulló virágszirmokat, pirosló cseresznyét, és hazaüzenek a Kis Herceggel: Még egy kevés, és jövök.

Megjelent a Szabadság napilapban

2019.09.26. 09:20

A Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar hivatalos tanévnyitójára október 1-én kerül sor, 10 órától, az V/2-es amfiteátrumban,

Idén dr. Balogh Márton, a BBTE Közigazgatás oktatója tart előadást Szociális vállalkozások Romániában címmel.

FB eseményünk: http://bit.ly/évnyitó2019

2019.09.26. 09:19

Olvasd el és tudj meg többet az évkezdésről és a határidőkről.

2019.06.06. 03:11

Részletek a júliusi államvizsgával kapcsolatban.