2009 – 2012-es évfolyam /

Bottyán Terézia: Hi5, a kapcsolat (Vélemény)

Regisztrálj, lépj be, töltsd fel az adataidat, valami klassz kis képet is bedobhatsz, aztán kezdődhet az igazi élet. Addig nem is élet az élet, amíg nincs az embernek hi5 oldala, facebook-ja, magyar vonatkozásban pedig iwiwje. Minimum ennyi kell, hogy teljes értékű emberek lehessünk. Ha már létrehoztuk azt a bizonyos profilt, már csak az maradt hátra, hogy felkutassuk a barátokat. Meg a barátok barátait, meg a barátok barátainak a barátait, és ez egyre csak fokozódik, amíg mindenki a barátunk nem lesz (legalább a fél város). Főleg a fiatalság körében kedvelt, és szinte napi szükséglet. Hova tennék fel azt a sok bulizós, eszement képet, kinek írnának kommenteket, és másképp honnan tudnák meg, hogy Kati vagy Józsi kivel jár éppen.

Kérdésemre, hogy miért van valakinek hi5 oldala, konkrét választ nem kaptam, csak nagy szemeket, és mosolyt, vállhúzogatást, és persze az utánozhatatlan „mit tudom én, csak úgy" kijelentést. Sokan meg se nyitják az oldalt éveken keresztül, van, aki belép, és körbenézegeti az ismerősök fotóit, de van olyan is, aki ezzel kel és ezzel fekszik.

Minden ilyen közösségi oldal hasonló felépítésű, azonban ezek is, mint minden más, változnak. A San Franciscóból üzemeltetett közösségi oldal állítólag már nem olyan menő, mint kezdetben volt. A Facebook már sokkal modernebb, sokkal többre képes. Ma már nem elég az egyszerű virtuális puszi- meg ajándékküldés, meg a fotók pontozása, a csillogó-villogó angyalok és szívecskék küldözgetése, amire a hi5 képes, most már több kell. Ezt megadja a Facebook, Twitter stb.

A legszomorúbb viszont az, hogy rengeteg fiatal nem érti, mi is a célja egy ilyen portálnak. Nem tudják, hány ember lesz gazdagabb attól, hogy valaki kattintott egyet... ezek az oldalak ugyanis azt célozzák, hogy minél több aktív tagjuk legyen. Ez növeli az oldal reklámértékét, és az üzemeltető pénztárcájának vastagságát.

Hasonló portál az iwiw, amit valahogy az idősebb korosztály kedvel jobban (20 éven felül), és talán azért szimpatikusabb, mert magyar. A regisztrálás viszont nem megy olyan könnyen, hisz ide meghívót kell kapjunk valakitől. Én is kaptam. Rengeteg embert megtaláltam rajta, és fordítva, azonban senki nem tett egy lépéssel többet.

Én úgy látom, hogy fölösleges időpocsékolás az egész. Hiszen mi a célom egy ilyen oldal létrehozásakor? Az, hogy minél több „barátom" legyen, hogy megkukkoljam mások életét? Vagy csak akkor lehetünk teljes értékű emberek, ha van ilyen oldalunk? Kérdés kérdés hátán, választ pedig nem kapok. Néhányan azon a véleményen vannak, hogy jó kommunikációs eszköz. Én mégsem érzem ezt így. Az nem kapcsolatteremtés, hogy bejelöltelek, te pedig elfogadtál „barátnak". Még az sem nevezhető kapcsolatnak, ha a képed alá megjegyzést írok (pl. Milyen édi vagy! vagy De jó itt a hajad!).

Nem gondolom azt, hogy rossz egy ilyen oldal, nem. Nekem is van. De megvannak a határai, és én többet várok el magától a felhasználótól. Meg kellene ragadni az oldal nyújtotta lehetőségeket, hogy valóban kapcsolatba léphessek egyes emberekkel. Ha bejelöltél, ismersz, akkor szólíts meg. Mondd el, hogy mennyire hiányoztam, és milyen jó, hogy megtaláltál (például). Akarj többet, mint az átlag, és ne csak az legyen a cél, hogy egyre többen legyenek a listádon, vagy hogy valami aktuális képet kifüggessz magadról. Én sok ilyen „megtalált" embernek üzentem már, vagy nekem üzentek így. Ez már másként hat, így aktív az oldal, így leszünk igazán kapcsolatban.

Megjelent a Szabadság napilapban

2020.07.06. 13:23

2020.06.16. 20:10

A pályázat célja az volt, hogy fotókkal és rövid leíró szöveggel mutassátok meg, hogyan élitek meg a megváltozott körülményeket, hogyan telnek a napjaitok a kényszerű bezártságban.

2020.01.06. 02:39

Január 15-28. között lehet iratkozni a februári államvizsgára