2006 – 2009-es évfolyam /

Gál László: Romániai államfő amerikai módra? (Vélemény)

Most sajnálom igazán, hogy mi idén nem választunk elnököt. Még amikor Frunda György volt az RMDSZ elnökjelöltje, ő mondta azt, hogy akkor lesz Romániában magyar az elnök, amikor az Egyesült Államokban afroamerikai. Akkor biztos azt gondoltuk, egyhamar itt sem lesz magyar, ott sem lesz színes bőrű.

Az elmúlt héten az amerikai választás eredményét ismerve, ismét behozta a média Frunda kijelentését és jót elmélkedtek rajta. Végül is arra jutottak: nekünk még idő kell arra, amit Amerika most megtett.

Az Amerikai Egyesült Államok döntött és nagy többséggel 44. elnökévé választotta Barack Obama illinois-i szenátort, aki egyben az ország első afroamerikai elnöke is. Ebből kiindulva vagy mi csinálunk rosszul valamit, amiért jelen helyzetben esély sincs, hogy Romániának elnököt adjunk, vagy a kijelentést kell újragondolni. Két szempontból is arra a következtetésre lehet jutni, hogy nem összehasonlítható a helyzet, ami annak idején oly frappánsnak tűnt.

Először is: mi, magyarok itt nemzetiségi kisebbség vagyunk, ott pedig az afroamerikaiak faji kisebbség. Nálunk az alapvető különbség a nyelvben van. Amíg mi magyarul, addig a többség románul beszél. Más az anyanyelvünk. Ez Amerikában fel sem merülő kérdés, hiszen lehetsz afroamerikai vagy sem, úgyis angol az anyanyelved. Tehát a kijelentés újrafogalmazásának egyik lehetősége ilyen lehet: akkor lesz Romániának magyar elnöke, amikor Amerikának spanyol ajkú. Ettől pedig még valóban messze vagyunk.

A másik fontos szempont: a történelmi viszonyok. Mi itt úgyszólván őslakosok vagyunk, tehát hamarabb laktunk itt, minthogy kisebbségbe kerültünk volna. Az identitásunk nem fejlődött együtt a többséggel: mi nem vallanánk magunkat románnak csupán azért, mert itt lakunk. Az Afrikából betelepített színes bőrű kisebbség identitása az amerikaiakéval együtt alakult ki. Ők már inkább amerikaiak, mint afrikaiak. A kijelentés újrafogalmazása ebben a tekintetben így hangozhat: akkor lesz Romániának magyar elnöke, amikor Amerikának őslakó indián.

Látszik, nem érdemes összehasonlítani az itteni helyzetet az ottanival. Ez a két szempont is azt tükrözi, van még bőven bepótolnivalónk, ha egyáltalán magyar elnököt akarunk Romániának. S bár hasonlónak tetszett a hazai és amerikai helyzet, közük sincs egymáshoz. Ezt az amerikai választás ékesen bizonyította.

2022.09.01. 18:15

Nyolc államilag támogatott helyre hirdetünk felvételit szeptemberben Újságírás alapképzésen

2022.01.26. 09:50

Január 26-tól lehet iratkozni a februári záróvizsgára

2021.06.18. 13:30

A hallgatók az alábbi menetrend szerint fognak jelentkezni záróvizsgára.